Slippend door het onderwijs

Onlangs volgde ik een sliptraining. Ik leerde er vooral goed kijken. Kijken naar het punt waar ik heen wilde tijdens het slippen. Dus niet naar de grote boom voor me, maar naar de wei erachter. Best lastig! 
In de training intrigeerde me het filmpje vooraf.  Je zag een auto over een drukke weg rijden en met stippen werd aangegeven wat de chauffeur waarneemt. En dat was schrikken. Onze waarneming blijkt namelijk enorm beperkt.  We vliegen scannend over de weg en haken vooral vast aan alles wat beweegt.

Wie zien we eigenlijk in de klas?

Ik dacht direct aan het onderwijs. Herkenbaar? Zien we daarom vooral de bewegende leerlingen en niet dat rustige jongetje dat uiterst geconcentreerd meedoet aan de les? En als we zo scannend kijken, waar kijken we dan vooral naar? Wie en wat zien we dan eigenlijk allemaal over het hoofd? Waar is onze blikrichting dan wel niet afhankelijk van? En als we iets waarnemen: hoe kijken we dan? Want bovendien: ’wat we denken dat we zien is meer wat we denken dan wat we zien.’  

We zien dus beperkt en als we kijken zien we onze zelf bedachte werkelijkheid! Is dat erg? Ja én nee!
Nee! Het zou enorm vermoeiend zijn om steeds álles waar te nemen en dat te bekijken of het een helemaal ‘nieuwe waarneming’ is. Oordeelloos alles zien: heel vermoeiend en onmogelijk. Door alle input kom je misschien niet meer aan handelen toe!
Ja! beter waarnemen kan je wel enorm helpen om de leerlingen in je groep nog beter te zien te begrijpen en te ondersteunen.

Goed kijken kun je leren

Beter waarnemen van je groep lukt heel goed als je opnames maakt in je groep. Om zo nog eens rustig te bekijken wat er in de klas gebeurde. Naar dat rustige jongetje. Hoe staat het eigenlijk met zijn betrokkenheid en welbevinden? Naar je instructie:  hoe kwam die over? Naar allerlei andere momenten op een dag. Door rustig te kijken, zie je steeds beter de onderwijsbehoeftes van je leerlingen. Zo kun jij je onderwijs op hen afstemmen. En als je écht goed wilt leren afstemmen op je leerlingen, schakel dan een keer een beeldcoach in. Die leert je zelf beter kijken én meer zien. Niet alleen tijdens het bekijken van de beelden, maar ook als je zelf weer voor de klas staat! Coaching met opnames. Een soort sliptraining. Want goed kijken, kun je leren!

Marijke Bouwhuis / beeldcoach en trainer beeldcoaching

Meer weten? Neem contact met me op: mobouwhuis@gmail.com. Ik verzorg kennismakingstrainingen Beeldcoaching en geef individuele begeleiding met beeld.

Nieuwsgierig naar mijn visie op beeldbegeleiding?

Lees dan het artikel over Krachtgericht coachen met beeldopnamen dat ik samen met Astrid Pragt schreef, of neem contact met me op!

Deel dit artikel!