Meer informatie? Bel 06 46 53 02 11

Coaching van leraren met opnames

De leraar doet ertoe!

Beeldcoaching (SVIB): dé manier om je als leraar verder te ontwikkelen is het werken met beeldopnames. Met een beeldcoach analyseer en bekijk je opnames van jezelf als leraar. Deze opnames zijn in de klas gemaakt. Beeldcoaching is een zeer krachtige vorm van coaching. In de beelden is namelijk heel goed te zien wie je bent als leraar en hoe leerlingen op je reageren. Bij beeldcoaching zijn je kwaliteiten het startpunt voor verdere ontwikkeling.

Hoe werkt beeldcoaching /SVIB?

Bij beeldcoaching worden beeldopnames van de leraar in de klas gemaakt. Deze opnames worden geanalyseerd en samen besproken. Het prettige aan beeldcoaching is dat je de tijd en rust hebt om de beelden vaker te bekijken. De ene keer vanuit het perspectief van jezelf als leraar en dan weer vanuit het perspectief van de leerlingen. Een open blik en kijken zonder oordelen is de kern van beeldbegeleiding.

Wat zijn de voordelen van beeldcoaching?

 • je ziet jezelf vanuit een ander perspectief.
 • je ontdekt wat voor leraar je bent en wilt zijn.
 • je merkt direct een positief effect op je lesgeven!
 • je leert beter afstemmen op de leerlingen.
 • je leert ontwikkelingsgericht kijken naar je eigen gedrag.
 • de coaching vindt plaats op je eigen werkplek in een veilige sfeer;
 • je wordt begeleid door een ervaren beeldcoach.

Wat levert beeldcoaching de school op?

Door beeldcoaching krijgt de school niet alleen betere en enthousiastere leraren. Leraren ontwikkelen bovendien hun communicatieve vaardigheden zoals feedback geven en ontvangen, reflectie en oplossingsgerichte gespreksvoering. Veel input voor de ontwikkeling van een professionele leergemeenschap!

Registerleraar.nl

Het coachingstraject (intake/3 opnames/begeleidingsgesprekken) was voor 20RU geregistreerd bij het RegisterLeraar. op dit moment is er geen registratie.

Online beeldcoaching

Wil je meer inzicht in je handelen als leraar, maar graag zelf je opnames verzorgen en die (laten) analyseren en bespreken met een ervaren beeldcoach, dan kan dat ook geheel online.

Voordelen van online coaching

 • je hebt het gehele proces in eigen hand
 • je kunt zelf je opnames regelen en fragmenten uitkiezen
 • privacy/veiligheid: geen klassenbezoek
 • efficiënt: geen reistijd / zelf gekozen tijdstip van bespreken

Meer weten?

Ik vertel je graag meer over beeldcoaching!
Marijke Bouwhuis
Telefoon 064653021
mobouwhuis@gmail.com

Gebruikerservaringen

Traject beeldcoaching: ‘verhelderend!’

 

"“Confronterend/ Valt best mee. Verhelderend? Ja, zeker! Ik was gemotiveerd om videobegeleiding (SVIB) te doen. Daar kun je toch alleen maar van leren? Ik wilde graag leren, want mijn lessen liepen nog niet altijd even goed. Door een paar begeleidingsmomenten heb ik al veel geleerd. Alle aspecten van het docent-zijn komen aan de orde: Hoe..."

Lees meer >>

Docent HBO

Docent

‘Waardevol voor mijn ontwikkeling’

 

"Ik heb het traject beeldcoaching ervaren als zeer waardevol voor mijn ontwikkeling! De methode die Marijke gebruikte om belangrijke elementen m.b.t. mijn handelen uit de filmfragmenten te halen vond ik erg prettig en doeltreffend. Zo keek Marijke niet enkel naar mijn leerpunten, waartoe ik zelf altijd zeer toe geneigd ben, maar ook naar mijn kracht en de..."

Lees meer >>

student

aankomende leerkracht po

Traject beeldcoaching: ‘concrete handvatten en inzichten’

 

"Als opleidingsdocent vertel ik de studenten altijd dat je in het beroep leerkracht nooit uitgeleerd bent, dat je je altijd blijft ontwikkelen. Zelf ben ik ook aan het worstelen met persoonlijke leerdoelen. Teach as you preach. Intervisie leverde me voor een aantal punten niet zo veel op. Ik kon onvoldoende de vinger leggen op hoe ik..."

Lees meer >>

Docent HBO

Docent

Traject beeldcoaching: ‘succesmomenten zien’

 

"“Ik heb van de beeldbegeleiding veel geleerd. Ik voelde me erg onzeker voor de eerste videotraining en twijfelde eraan of ik wel de kwaliteiten had om goed les te kunnen geven. Na het eerste gesprek waarin we de opnames bekeken en bespraken werd mijn blinde vlek zichtbaar en begon ik een rode draad te zien...."

Lees meer >>

student PABO

Aankomend leraar po

Meer lezen over beeldcoaching?

Lees ‘De leraar in beeld. Handboek beeldbegeleiding in het onderwijs.’  te bestellen bij uitgeverij PICA